Uskon puolustaja Teemu Laajasalo

Teemu Laajasalo on oma itsensä yhtä hyvin television kuvaruudussa kuin Kallion Viidennen linjan Du Dii pikkuravintolassa, jossa Pedro tekee kirkkoherralle thairuokaa. Ja juttu lentää... Kuva: Jani Laukkanen.

Kristillinen Medialiitto on päättänyt myöntää Vuoden 2013 kristillinen mediateko -palkinnon Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalolle.

 

- Teemu Laajasalo on mediassa ja median kautta liikutellut suuria massoja, toteaa palkinnon ojentaja, pastori ja kirjailija Teuvo V. Riikonen valinnan perusteluissa.

 

- Hän astuu olohuoneisiin television ruudusta niin ajankohtaisohjelmissa kuin tiukoissa keskusteluissakin. Jopa väittelyissä.

 

Median kautta hän tavoittaa myös sellaisia kansakunnan vaikuttajia, joita muut eivät tapaa.

 

Ekumeenisesta näkökulmasta katsottuna Laajasalo rakentaa mielenkiintoisella tavalla siltaa viihteen ja kirkon välille. Teatteri ja jumalanpalvelus on koettu vanhastaan toisilleen vastakkaisiksi.

 

Vanhoissa kirkoissa näytteleminen on edelleen papeilta kanoneissa kielletty. Teemu Laajasalon toiminnassa ne tukevat toisiaan uutta luovalla tavalla.

 

Päätehtävässään Teemu Laajasalo ei ole kuitenkaan mediahahmo. Työympäristössään Kallion ja Alppilan kaupunginosissa hän tavoittaa toisaalta älymystöä, oppineita ja korkeasti koulutettuja, mutta myös aivan tavallisia ihmisiä, elämässään kaltoin kohdeltuja.

 

Mosaiikkimaisen ja moniarvoisen yhteiskunnan mediassa toimiminen on erityisen haasteellista pääkaupungissa, jossa megatrendit vaikuttavat voimakkaasti. Esimerkiksi ev.lut.kirkosta eroamisessa juuri pääkaupungin seurakunnat toimivat auran kärkenä vastaanottaessaan ympäröivän muutoksen haasteet.

 

Muutos tapahtuu Suomessa kolmessa syklissä. Se mitä eilen tapahtui pääkaupunkiseudulla, tapahtuu tänään muissa kaupungeissa ja huomenna maaseudulla.

 

 

Keskusteleva uskon puolustaja


Teemu Laajasalo on avannut kirkon ovet toisinajattelijoille. Heille, jotka suhtautuvat asioihin eri tavalla kuin kirkko. Näin hän pyrkii aitoon dialogiin. Samaan aikaan hän ei ole kuitenkaan sulkenut kirkon ovia perinteiseen kristinuskoon pitäytyviltä.

 

Laajasalon kanssa ei tarvitse olla kaikessa samaa mieltä. Hänen vilpitön pyrkimyksensä sietää ja kunnioittaa erilaisuutta antaa aidosti tilaa suvaitsevaisuudelle ja moniarvoisuudelle. Tämä toteutuu hänen työssään ilman että hän muuttaa omaa vakaumustaan.

 

Laajasalon retoriset taidot mediassa ovat erinomaiset, ja hän sanoo asiat niiden oikeilla nimillä. Sen hän tekee kuitenkin niin, ettei toisen osapuolen tarvitse suuttua tai loukkaantua.

 

Parhaimmillaan Laajasalo onkin ollut mediassa keskustellessaan esimerkiksi vapaa-ajattelijoiden ja ateistien kanssa. Niissä keskusteluissa hän puolustaa reippaasti kristillisen kirkon uskoa sen eri muodoissa. Samalla hän kuitenkin tulkitsee uskonnonvapautta juuri sillä tavalla kuin sitä pitääkin tulkita maassa, jossa kristinuskoa on harjoitettu vuosisatoja, mutta jonka pitää kohdata moniarvoinen yhteiskunta uudella tavalla.

 

 

Vuoden 2013 kristillinen mediateko -palkinnon perustelut löydät oheisesta liitteestä.

 


Teuvo V. Riikosen perustelut

Kristillisen mediapalkinnon taustaaTeemu Laajasalo Du Dii -ravintolassa. Kuva: Jani Laukkanen. 

Verkkoviestin julkaisujärjestelmä